csm_Islandofven1080x1080white_2cb3127034 (1)
DSC03502

Egna upplevelser i Vens fantastiska natur

Med de naturliga tillgånger som Ven erbjuder finns det altid att göra tillsammans på egen hand eller genom de som många lokala aktörer erbjuder. Om ni gärna vill guidas och köpa arragerade upplevelser hittar ni massor under menypunkten "aktiviteter" här på hemsidan. Om ni även önskar att uppleva på egen hand ute på ön kommer här några av de gratis aktiviteter vi tycker särskild mycket om här på Ven,

DSC02307

BARA VARA

I virkeligheden är det bästa med Ven kanske, - att bara vara. Inga måsten, ingen stress och inga urbana ljud som ständigt stör i bakgrunden. Bara vara!

Ett superbra spot för netop detta kunne utmärkt vara på toppen av en av de 37 fort (eller bunkers som de också kallas) som står langs med kusten hela vägen runt.

Här hitter du din helt egna frid- och zen-zone. Välkommen ut i en helt annan värld.

Vandra Skåneleden

Ven erbjuder en helt speciell vandring som en officiel del av Skåneleden. Turen går runt hela ön längs leder och grusvägar med vidunderlig utsikt över Öresund. En lätt eventyrlig resa genom naturreservat och förbi kultur- och vetenskapshistoriskt spännande bygnader och platser.

Med sin branta form som majestätisk sträcker sig rakt upp från havet ligger Ven stolt mitt i Öresund. Höjden och de fria vyer gör nästan Ven till en enda stor utsiktsplats och oavvsett vart ni befinner er på turen runt, ser ni långt. De kända Backafallen som branterna kallas härute - är samtidigt klassade naturreservat, skyddat för sin artrikedom bland både djur och växter som vi ständigt möter på vandringen runt ön. Att vandra på Ven är njutsam och givande upplevelse året om.

DSC07452-3
Kustfisket på Ven är grundat de specielt gynsamma förhållanden i sundet bland det bäste som finns i Öresund ocjh i Skåne. Här syns fiskare i havet.

Kanske södra Sveriges bästa kustfiske

Med Vens unika position i den smala passagen mellan Danmark och Sverige mitt i Öresund har strömmerna genom miliontals år skapat helt enastående forhållanden för fisk och skaldjur och därmed även för fiske.

Ligg därtill att en ön har del stora fördell att man alltid kan hitta rätt position i forhållande till strömmerna i vattnet och sol ocj vind.

Kolla upp fiskekalendern för vad som får fiskas precis nu, och åk hit över dagen eller ännu båttre, på en riktig fisketur med övernatning foreksempel på Camp Ven eller ett av öns andra boenden.

Cykla på härliga Ven

Om det är något Ven är känd för är det de gula rapsfälten på våren, Ven-varderna och inte minst de många glade människor som njutar av utelivet när de tar sig runt på cykel.

Vi är bara 400 fastboenden på ön vilket i sin tur resulterar i en forholdsvis mindre biltrafik än man ofta upplever på fastlandet. Detta, tillsammans med de välutvecklade led- och grusvägsystem hela ön runt ger bra förutsättninger för att ta sig ut i den fantastiska naturen på cykel. Det går bra med egen cykel och samtidigt finns det ju alltid möjligheten att hyra en klassisk gul Vencykel hos cykeluthyrningen.

DSC05205-2
En klassisk Ven Varde på stranden på Ven

Er helt egna Ven Varde - en hälsning till världen

De senare år har Ven växt fram som en mycket uppskattat plats för lugn & ro året om. Ett frirum precis runt hörnet, men i lagom avstånd till det urbana vardagslivet inne på fastlandet.

Till stor del handlar en Ven vistelse om att ta del av naturens  möjligheter och vistas ute tillsammans eller på egen hand. Man kan bli helt lycklig innombords i denna miljö. En kännsla som det även har blivit en tradition att manifesterar genom att bygga sin egna Ven Varde (eller rösa som den också kallas). Det finns gott om stenmaterial hela vägen runt längs kusten och det är något härligt medidativt i att känna konjekturerna på ytan, de olika former och vikt på varje sten som vi forsiktigt bär fram. Er Ven Varde är er helt egna skulptur skapat i gynnsam balans. Stek för stek - sten för sten. En kärleksfull hyllning av nu och här. En hälsning som delas med alla som passerar eller som en påminnelse till alla andra när ni delar detta speciella Insta-moment med omvärlden digitalt.

Group 34

Ett lyxigt sätt att campa

Group 35

Kolla in vår Strandguide!

Group 26 (3)

Ven Cykeluthyrning