csm_Islandofven1080x1080white_2cb3127034 (1)
DSC02623

Spännande och lärorika utställningar och museumsupplevelser på Ven

Det finns tre museer, en konsthalsverksamhet i Kulturföreningens hus och även verksamhet i Sankt Ibb´s kyrka som arrangerar utställningar och erbjuder rundvisning .

Mest besökt är såklart Tycho Brahe Museet, men utöver de övriga museerna bör man inte missa de övriga upplevelser som väntar i gallerierna, hos konstnare och konsthantverksare som också tar emot besökare.

DSC02621

Tycho Brahe Museet

Tycho Brahe är en av vetenskapshistoriens mest avgörande profiler. Vissa kallar med al rätt Tycho Brahe för skaparen av den moderna världsbilden  För mera än 400 år sedan, precis där Tycho etablerade sitt förskningscenter, byggde sitt slott och studerade stjärnhimlen ligger Tycho Brahe Museet.

Upplev och lär mer om Tychos liv och vetenskap och få även insikt i livet bland de övriga människor som bodde här på Ven under 1500-talet.

 

Nämndemansgården

Att besöka Nämndemansgården på Ven är en överraskande och mycket roligara upplevelse för många än den de kanske i första hand förknippar  med Hvens kulturhistoria.

Gården och al verksamhet drivs av frivilliga och  entusiastiska medlemmer i Hvens Hembygdsförening och netop detta faktum är troligen en av orsakerna till den djupt engagerade, livliga och även humoristiska förmedling av livet på Ven genom tiderna

På gården arrangeras utställningar och föredrag, midsommarfirande och ett antikvariat och ett galleri med konst. I den vakra trädgården finns även bikuporna som producerar gårdens honung som finns att köpa på plats. 

DSC08401
20210723_141157___serialized1

Vens Kulturhus

Vens Kulturhus som stora delar av året fungerar som konsthal med såväl lokala som internationella konstnare drivs av Hvens Kulturförening med syfte att utveckla kulturlivet på Ven. Detta görs primärt genom utställningesverksamheten här i huset, genom arrangörsskabet av Hvens Konstrunda (se nedan) och genom övriga aktiviterter på andra platser på Ven.

Utställningerna håller generelt ganska hög kvalité och pruduceras båda av medlemmer och av externa kuratorer och intressenter.

Se mer om årets aktiviteter på kulturföreningens hemsida.

 

 

 

Sankt Ibbs Kyrka

Läget, platsen och utsikten häruppe vid vår medeltida kyrka är en utställning och iövrigt gratis upplevelse i sig själva som alltid bör ingå i ett besök här på Ven. 

Kyrken är fortfarande aktiv, med gudstjänster, vigsler, barndop och övrigt för Vens församling. Paralellt med den kyrkliga verksamheten håller kyrkan öppet för besökande och här arrangeras även utställningar och guidadeguidade rundvisningar.

Välkommen in i en kyrka som bygdes här i det 1200 århundrade.

DSC07332
DSC08391

Kyrkbackens Hamnmuseum

Museet drivs passionerat av en red lokala fortrinsvis bosatta runt hamnen som har samlats om att hålla historien och inte minnst historierna om fisket, sjöfarten och livet i och runt hamnen vid liv.

Kyrkbackens hamn har varit en del av Sveriges och Öresunds historia. Som störst var aktiviteten på 20-talet när hamnen hade Sveriges tredje största fraktflotta.

Hamnen tog form i 1846 då man anlade de första riktiga bryggor för att underlätta landstigningen för de fina besökare i samband med 300-årsminnet av Tycho Brahe. Sedan des har hamnen bidragit i stort till vårt samhälle här på Ven.

Kyrkbackens Hamnmuseum

Group 34

Ett lyxigt sätt att campa

Group 35

Kolla in vår Strandguide!

Group 26 (3)

Ven Cykeluthyrning